Parochie federatie RMM H. Laurentius

De samenwerkende parochies op Rotterdam Rechter Maasover

Sinds 1 juni 2011 maakt onze parochie deel uit van de parochiefederatie Rotterdam Rechter Maasoever (RRM). Het komt er in feite op neer dat de verschillende parochies van Rotterdam Rechter Maasoever, van Kralingen tot Overschie, overgingen naar 4 parochies, bediend door één pastoraal team, samenwerkend in een federatie, Federatie RMM.
Sinds juli 2021 is de naam Laurentius ook verbonden aan Federatie RRM en spreken we nu va Parochiefederatie Rotterdam Rechter Maasoever H. Laurentius.

Parochies

Binnen het gebied van de federatie zijn inmiddels de 10 parochies teruggebracht tot 4 parochies. De Bisschop besloot vlak na zijn aantreden dat de kathedrale parochie als één parochie moest blijven bestaan, maar wel deel uitmakend van de Federatie RMM H. Laurentius.

De Federatie RMM H. Laurentius bestaat uit 4 parochies:

  • H. Maria gevormd uit de H. Lambertus (Kralingen) en de Pax Christi. De Eendrachtskapel maakte ook deel uit van deze parochie, maar deze kerklokatie behoort sinds april 2015 niet meer tot de parochie.
  • H. Johannes gevormd uit de HH Franciscus & Clara (Oude Nooden), Het Steiger, Albertus Magnus (Blijdorp). De H. Joseph (Paradijskerk) maakte hier ook deel van uit, maar deze kerklokatie is sinds november 2015 niet meer in gebruik door deze parochie.
  • H. Bernadette gevormd uit De Vier Evangelisten (Schiebroek/Hillegersberg) en H. Nicolaas (Overschie).
  • HH. Laurentius & Elisabeth (Kathedraal).

Pastoraal team

De Federatie RMM H. Laurentius heeft één pastoraal team. Zij hebben een gezamenlijk rooster gemaakt voor wanneer, welke voorganger in welke parochie zal voorgaan. Voor meer informatie over het pastoraal team, zie de pagina Pastoraal Team.

Taken Federatie RMM H. Laurentius

De eerste taak van de Federatie RMM H. Laurentius was het vormen van de nieuwe parochies. Dit bleek een lastig karwei, maar is voltooid in 2013.

De Federatie RMM H. Laurentius is formeel werkgever voor alle beroepskrachten binnen de federatie. Dit is voornamelijk een administratieve kwestie, maar het is nuttig de verschillende arbeidscontracten, belastingregelingen en pensioenaanspraken onder één werkgever bijeen te brengen. De federatie betaalt de salarissen van de beroepskrachten en belast dit door aan de betreffende parochies.

Het lijkt voor de hand liggend dat de parochies verschillende taken gezamenlijk via de Federatie RMM H. Laurentius te gaan uitvoeren. Dat gebeurt al bij de Huwelijksvoorbereiding en de Vormselvoorbereiding. Wat er nog gaat volgen zal de toekomst leren.