20.06.2023 Activiteiten

São João (Johannes de Doper)

24 juni om 11u in de Kathedraal en op het Heemraadsplein

São João Baptista maakt deel uit van de Kaapverdische bedevaartfeesten. In Rotterdam viert de Kaapverdische gemeenschap sinds 1979 de geboortedag van Sint Johannes de Doper op de zaterdag voor of na 24 juni. Tijdens de viering vragen wij om bescherming van de zeelieden, vrede en vruchtbaarheid op het land en in huis.

Een aantal elementen kunnen niet ontbreken in de Kaapverdische viering. Dit zijn de kerkdienst, de tambores en navizinhos (de trommels en scheepjes), het kolá sanjon en de maïs-gerechten. De verering van de heilige, start uiteraard in de kerk. De navizinho is een miniatuurschip met een opening in het midden van waaruit ‘de kapitein’ het schip kan betreden en navigeren. De trommels geven de maat aan voor het schip.

Het kolá sanjon is een traditionele dans waar wij vragen naar een vruchtbaar jaar, zowel op het land als thuis. Tot slot bestaan de maaltijden tijdens de viering vanuit de basis uit maïsproducten vanwege de oogst.

In Rotterdam start de viering van São João Baptista jaarlijks met het ophalen van het beeld van Sint Johannes in de Sint Viktorkerk in Waddinxveen. Het ophalen van het beeld is een verwijzing naar het Kaapverdisch ritueel waar het beeld op het eiland Santo Antão wordt opgehaald in de hooglanden en naar de parochie in de hoofdstad wordt gebracht. Bij aankomst in Rotterdam wordt het beeld mooi aangekleed door de bloemist. Rond het middaguur start de religieuze viering met een kerkdienst ter ere van de geboortedag van Sint Johannes de Doper.

De viering wordt zowel in het Nederlands als in het Kaapverdisch Creools voorgedragen. Na de dienst vindt een processie plaats naar het nabijgelegen Heemraadsplein. In de processie lopen de kerkgangers, de trommelaars, de drager van het schip en bezoekers van het culturele festival mee. Aangekomen op het plein, wordt de traditionele Kola San Jon-dans uitgevoerd. Voor het beeld is een speciaal altaar aanwezig waar bezoekers kunnen bidden tot Sint Johannes de Doper en offers kunnen uitbrengen. Gedurende het festival kunnen bezoekers van het plein kennismaken met de Kaapverdische cultuur door activiteiten voor jong en oud, culinaire specialiteiten, kraampjes, optredens uit het binnen- en buitenland en verhalenvertellers.

Vandaag de dag wordt de viering bezocht door alle Rotterdammers die vanuit geloofsovertuiging of eigen interesse deelnemen aan deze culturele-religieuze activiteit.