03.11.2022 Activiteiten

Theatervoorstelling over Elisabeth van Thüringen

“De vrouw die keuzes durfde te maken”

Zoals u al in de nieuwsbrief hebt kunnen lezen, kunt u zaterdag 19 november aanstaande naar een theatervoorstelling over de patroonheilige van onze kathedraal, de Heilige Elisabeth. Met maskers en levensgrote poppen vertelt Peter Vermaat in 110 minuten het levensverhaal van Elisabeth van Thüringen, ‘van landgravin tot minderzuster’.

Via de Franciscaanse Beweging in Nederland hoorden wij van deze voorstelling en omdat wij nu het 100-jarig bestaan van het kerkgebouw vieren leek het ons een prachtige gelegenheid om die voorstelling naar de kathedraal toe te halen.

De Friese theatermaker, dichter en verteller Peter Vermaat heeft al verschillende voorstellingen gemaakt, onder andere over de dichter Slauerhoff, het bijbelse Exodus- en Scheppingsverhaal, over Franciscus van Assisi en over Johannes van het Kruis. Ook over de pas heiligverklaarde Titus Brandsma heeft hij een voorstelling waarmee hij nu door het land trekt.

Maar nu dan over de heilige Elisabeth van Thüringen, onze patroonheilige. De voorstelling heet “De vrouw die keuzes durfde te maken”. Peter gebruikt poppen van papier-maché en laat zich muzikaal begeleiden door Emma van Dobben, die als een middeleeuwse troubadour de draailier, rebec, eenhandsfluit en trommel bespeelt. Volgens de website is de voorstelling geschikt voor volwassenen en wat oudere kinderen.

Nogmaals, de voorstelling vindt plaats op zaterdag 19 november, om 15:00 uur en duurt 110 minuten, inclusief pauze. De ingang is aan de Robert Fruinstraat 36! U kunt toegangsbewijzen kopen via de website van de Franciscaanse Beweging Nederland (franciscaansebeweging.nl/activiteiten), kijk verder onder Elisabeth van Thüringen, maar natuurlijk zijn ze ook te koop na de zondagse vieringen in de Elisabethzaal.

Na de voorstelling wordt het boekje “De mensen blij maken” gepresenteerd, met negen meditaties bij het leven van Elisabeth. Dit boekje is een initiatief van de Franciscaanse Beweging Nederland, die al eerder een dergelijk noveenboekje brachten over Franciscus. Het is voor 5 euro aan te schaffen (vanaf 5 exemplaren kost het 4,50 euro), maar is later ook in ons winkeltje verkrijgbaar.

Het belooft een sprankelende middag te worden en ieder die de heilige Elisabeth en onze parochie een warm hart toedraagt moet komen. Alweer een gelegenheid om elkaar te ontmoeten.

Wie kennis wil maken met Peter Vermaat raden wij aan om zijn website te bezoeken. Voor het programma Roderick zoekt licht heeft priester Roderick Vonhögen Peter in 2019 bezocht en geïnterviewd. Zie petervermaat.nl/over-peter voor dit interessante gesprek.
Ook op youtube zijn enkele video fragmenten over Peter te bekijken. Wel de goede Peter Vermaat bekijken voor de fragmenten Het verhaal van de bezetene en Het levensverhaal van Clara van Assisi

Praktische informatie

Elisabeth van Thüringen - Theatervoorstelling en boeklancering
Datum:
zaterdag 19 november
Tijd: 15.00 tot 16.50 uur, met aansluitend de boekpresentatie
Locatie: H. Laurentius en Elisabethkathedraal, Robert Fruinstraat 36, 3021 XE Rotterdam
Aanmelden: kaarten zijn hier on-line te bestellen(€ 10,00) en te koop aan de kassa (€ 12,50)