30.12.2023 Activiteiten

Tentoonstelling Lijkwade van Turijn

Begin 2024 tentoonstelling Lijkwade in Kathedraal Rotterdam

Van 27 januari tot en met 18 februari 2024 zal in de HH. Laurentius & Elisabethkathedraal een tentoonstelling te zien zijn van een replica van de Lijkwade van Turijn.

Deze lijkwade (een eeuwenoud linnen doodskleed) is een wereldberoemde relikwie met een heel lichte beeltenis van een man van voor en achter. Volgens vele christenen is dit de lijkwade waarin Jezus werd gewikkeld en begraven nadat hij aan het kruis gestorven was. Over de echtheid wordt al eeuwen getwist. Geleerden reconstrueerden vanuit de afbeelding op de doek en ook door andere sporen in deze doek een hele lijdensweg.

De tentoonstelling blijft drie weken staan en bevat een levensgrote kopie van de lijkwade, een uitgebreid overzicht van archeologische vondsten, artefacten en toelichtingen op de diverse wetenschappelijke onderzoeken.

Hoe interessant de vraag ook is naar de oorsprong van deze doek en of de originele doek in Turijn ook echt de lijkwade van Jezus is, toch gaat de expositie niet zozeer over deze discussie maar is het vooral de bedoeling mensen aan het denken zetten over het lijden en de persoon van Jezus.

De tentoonstelling in de kathedraal van Rotterdam is samengesteld door een team van gerenommeerde wetenschappers. De Stichting Othonia, die de belangstelling voor en het wetenschappelijk onderzoek naar de lijkwade promoot, zorgde voor de vervaardiging van de exacte replica’s. De expositie geniet internationale bekendheid en is ook vertoond in Jeruzalem, Rome, Sacramento (VS) en Lissabon.

Klik hier voor informatie over de openingstijden van de tentoonstelling.

Bezoek ook eens de website van deze tentoonstelling: Wie is de man van de Lijkwade? Expositie over de Lijkwade van Turijn.