22.09.2021 Parochie

Geloofsgesprek

Plebaan in Geloofsgeprek over de doop

Door Bisdom Rotterdam

Op zondag 19 september was plebaan Michel Hagen te gast in het Geloofsgesprek. Vanwege het diocesane Jaar van de Sacramenten dat bisschop aankondigde, vertelde de plebaan van de kathedraal in Rotterdam over de betekenis van het doopsel, over de sacramenten en onze band met God. “Door de doop word je een kind van God”, zei hij. “Elk mens is een kind van God. Maar als God ons als zijn kinderen ziet en wij geen antwoord geven, blijft het een eenzijdige relatie. Door de doop ‘kind van God worden’, is leven zoals God het bedoelt.”

Hij vertelt bij de doopvont in de kathedraal. “Bij een kindje dat wordt gedoopt, geven de ouders antwoord namens het kind. Zij geven door wat zij kostbaar vinden. En later zal het kind zelf antwoord moeten geven. Dan wordt dat doopsel pas helemaal vlees en bloed in dit kind.”

Het doopsel is het eerste van de sacramenten en de ‘poort’ naar de andere sacramenten, waaronder het vormsel en de eucharistie. Telkens gaat het daarbij om een jawoord. Plebaan Hagen: “Bij een huwelijk spreken mensen heel expliciet hun jawoord uit. Bij de doop zeg je ook ja. En bij de eucharistie. Je zegt “amen” als je de communie ontvangt. Relaties vragen steeds weer een bevestiging. Dat geldt voor de relaties tussen mensen en voor de relatie met God. De doop van een baby is heel vertederend, maar is veel meer dan dat. En zeker bij een volwassenendoop ben je je bewust: ik wil die weg van Jezus gaan. Jezus navolgen is de weg van elke christen. De doop betekent daar ja op zeggen.”

“In onze tijd is het belangrijk om de sacramenten te herontdekken. We hebben een tijd achter de rug dat ze een zekere routine waren. Het is belangrijk dat we herontdekken wat het belang van de sacramenten is. Ze zijn een gave van God aan ons. Hij schenkt het ons en we hoeven het maar aan te nemen. Een kind als het geboren wordt, doet helemaal niets. Het wordt geboren en het ontvangt al de liefde van de ouders. Wij ontvangen zomaar de liefde van God.” Dat vraagt om een antwoord, aldus de plebaan die nogmaals de wederzijdsheid benoemt: “Inspanning en verantwoordelijkheid horen erbij. Maar dat eerste mag je nooit vergeten. Je ontvangt de liefde van God. Door de doop word je kind van God.”

Bekijk het Geloofsgesprek via uitzending gemist op NPO2

Plebaan Hagen vertelt over de betekenis van de doop bij de doopvont in de kathedraal in Rotterdam. (Foto: Bisdom Rotterdam)