De kathedraal bidt een hele dag voor vrede in Oekraïne

De HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal is de hele dag open op woensdag 2 maart

Op woensdag 2 maart (Aswoensdag) is de kathedraal de hele dag geopend voor gebed om vrede in Oekraïne. Mensen zijn uitgenodigd om een kaarsje aan te steken in de kerk en om in de nabijheid van de Heer, de Koning van de Vrede die aanwezig is in het heilig Sacrament, te bidden om vrede en veiligheid.

Om 9.30 uur wordt begonnen met een eucharistieviering. Aansluitend aan de eucharistieviering wordt in de kathedraal het Allerheiligst Sacrament uitgesteld voor aanbidding, tot aan de eucharistieviering om 19.30 uur. Zo is er een hele dag in de kathedraal gelegenheid om te bidden om vrede.

Daarmee wordt gehoor gegeven aan de oproep van paus Franciscus om op Aswoensdag een dag te houden van gebed en vasten voor vrede.

Op woensdag 23 februari deed de paus een indringende oproep om geweld te bestrijden met de “wapens” van God: gebed en vasten. De paus noemde geweld van een “duivelse zinloosheid” en riep alle gelovigen op om zich toe te leggen op gebed en vasten op Aswoensdag 2 maart. “God is een God van vrede en niet van oorlog”, aldus de paus en hij noemde oorlog “dwaasheid”. Nog geen 24 uur later vielen troepen van de Russische Federatie Oekraïne binnen.

De Nederlandse bisschoppen hebben geschokt gereageerd op de gebeurtenissen in Oekraïne. De bisschoppen hopen dat vele gelovigen wereldwijd zich aansluiten bij het gebed van paus Franciscus en het vasten op Aswoensdag.

Zowel in de eucharistieviering van 9.30 uur als in de eucharistieviering van 19.30 uur kan het askruisje worden ontvangen. Plebaan Hagen van de HH. Laurentius en Elisabeth Kathedraal is celebrant in deze vieringen.

Dit artikel verscheen eerder op de site van Bisdom Rotterdam. Lees daar meer over de oproep van de paus en reactie van de bisschoppen op de oorlog in Oekraïne.

Foto: Bisdom Rotterdam