02.06.2024 Activiteiten

Heilige Huisjes

Heilige Huisjes Hildegardiskerk presenteert:
Kunst, Muziek en Middeleeuwse Verhalen van Hildegard von Bingen

De Hildegardiskerk in Rotterdam opent haar deuren voor een bijzondere tweedaagse viering van kunst, muziek en middeleeuwse verhalen rondom de fascinerende figuur van Hildegard von Bingen.

Het evenement, onderdeel van "Heilige Huisjes", vindt plaats op vrijdag 7 en zaterdag 8 juni en biedt een divers programma voor kunstliefhebbers, muziekfanaten en geïnteresseerden in middeleeuwse geschiedenis.

Vrijdag 7 juni, 16:00 uur

De festiviteiten beginnen met een expositie in de kerk van werken over Hildegard, samengesteld door de kunstenaars Henk Elenga en Machteld Teekens. De tentoonstelling richt zich op Hildegard von Bingen en de katholieke traditie, en belicht de veelzijdigheid en invloed van deze middeleeuwse non, mystica, en kunstenares.


Na de opening van de expositie wordt er een borrel met hapjes volgens recepten van Hildegard von Bingen aangeboden. Bezoekers kunnen genieten van Kaapverdiaanse livemuziek terwijl ze proeven van historische gerechten. Schilderwerken van Henk Elenga zullen de sfeer verder verrijken.

Zaterdag 8 juni, 16:00 uur

Sopraan Cora Schmeiser presenteert een concert getiteld "Liederen van Hildegard bij de Middeleeuwse Miniaturen van de Visioenen van Hildegard". Schmeiser neemt het publiek mee op een muzikale reis door de symfonische ziel van Hildegard von Bingen, met liederen en teksten die bijna duizend jaar geleden door Hildegard zelf zijn gecomponeerd.
Met begeleiding van een draailier en klankschaal, onderzoekt Schmeiser de relevantie van Hildegards gedachten en visioenen in de moderne tijd. Haar optreden belooft een boeiende combinatie van gregoriaanse muziek en een kleurrijke gedachtenwereld over natuur, menszijn en kosmische verbindingen.

Wie was Hildegard von Bingen?

Hildegard von Bingen (1098-1179) was een van de meest invloedrijke vrouwen van de vroege middeleeuwen. Ze was een non en mystica, maar ook een theoloog, filosoof, natuurgeneeskundige, kosmoloog, literatuur- en muziekkenner. Hildegard stond bekend om haar uitgesproken ideeën over gelijkwaardigheid en de verbondenheid tussen mens, natuur en kosmos. Haar visioenen, opgetekend in het boek "Liber Scivias", en haar muziekstukken, zoals "Ordo Virtutum", zijn nog steeds van grote betekenis.

Wie is Cora Schmeiser?

Cora Schmeiser, geboren in Mainz am Rhein, is een veelzijdige sopraan wiens stem moeiteloos beweegt tussen middeleeuwse, barokke en hedendaagse muziek. Ze staat bekend om haar intieme en ingetogen optredens die het publiek telkens weer weten te boeien. Als oprichtster van diverse kamermuziekensembles heeft Schmeiser opgetreden op talloze opera- en theaterfestivals in binnen- en buitenland. Ze is sinds 2004 lid van Ars Choralis Coeln, een vrouwenschola gespecialiseerd in middeleeuwse muziek.

Praktische informatie:

  • Datum : Vrijdag 7 en zaterdag 8 juni 2024
  • Locatie : Hildegardiskerk, Rotterdam
  • Tijd : Beide dagen om 16:00 uur
  • Toegang : Gratis, donaties zijn welkom

Na het concert op zaterdag wordt er een borrel verzorgd door de groep van Wmove.nu in het hofje achter de kerk. Wmove.nu is een stichting die kwetsbare mensen in Rotterdam ondersteunt bij het vormen van zelfregiegroepen en het ondernemen in de informele sector.

Voor meer informatie neem contact op met Jacco Terlouw via franciscusenclara@gmail.com of per telefoon 0612182693

Hildegard van Bingen schrijft haar visioenen neer op wastabletten. Haar secretaris Volmar transcribeert ze op perkament.
Miniatuur uit middeleeuws handschrift van de Scivias (1151).