Adventsactie 2021

Update Project Zimbabwe Adventsactie

Diaken Ed Doe, namens de MOV - Parochiefederatie RRM, H. Laurentius.

Beste mensen,

Hierbij even een update omtrent het project: Opvanghuis voor zwangere vrouwen in Zimbabwe, waar wij als federatie Rotterdam Rechter Maasoever, H. Laurentius een bijdrage aan hebben geleverd. Er is Federatiebreed ongeveer 8400 euro opgehaald en dat is een mooi resultaat! Ik vind het ook belangrijk om u allen dan ook een update te geven wat er van dit project terecht is gekomen.

Waar ging het project ook al weer over?

Het ging over de Nyanzou-kliniek en deze kliniek ligt in het noordoosten van Zimbabwe, in het district Uzumba-Maramba-Pfungwe. Dit is arm platteland, geen stad te bekennen in de wijde omgeving. Hoogzwangere vrouwen staan hier voor een moeilijke keuze. Thuisblijven is de makkelijkste optie, maar dat brengt gevaren met zich mee. Ze kunnen ook naar de kliniek gaan, maar dat betekent vaak een dagenlange reis. En je weet niet precies wanneer je kind écht komt; misschien ben je weken te vroeg. Waar verblijf je dan? Óf je bent te laat, waardoor je onderweg moet bevallen. Dan liever thuis, denken veel vrouwen.

De Adventsactie wil die vrouwen op tijd naar de kliniek krijgen, zodat ze met professionele hulp kunnen bevallen. Dat maakt het risico op gevaarlijke complicaties voor moeder én kind veel kleiner. Daarom hebben we gezorgd voor een nieuw opvanghuis bij de Nyanzou-kliniek. Hoogzwangere vrouwen kunnen daar verblijven voordat ze bevallen, en naderhand uitrusten en aansterken voor de terugreis.

En nu?

De berichten uit Zimbabwe zijn goed. Het opvanghuis is in februari 2022 klaar voor gebruik! De legkippen die voor verse eieren moeten zorgen, zijn zelfs al aangekomen. En er is meer bereikt: 460 jonge moeders en 250 vaders van kinderen onder de 5 jaar hebben al cursussen gevolgd over hygiëne, goede verzorging en gezonde voeding. En speciaal getrainde dorpsverzorgers delen die kennis met de hele omgeving. Allemaal bedoeld om jonge kinderen een veilige start te bieden.

Zonnepanelen

Eén ding móést geregeld: zonnepanelen. Die voeden onder andere de airco in het opvanghuis, verlichting in de kliniek en gekoelde opslag van kwetsbare vaccins en medicijnen. Al met al onmisbare zaken voor een veilige geboortekliniek. Geweldig nieuws dus: het is gelukt om het nieuwe opvanghuis meteen van zonnepanelen te voorzien.

Veel dank aan allen die hier op de een of andere manier een bijdrage aan hebben geleverd!