Misdienaars & acolieten

Maken er een mooiere viering van

In onze mooie kathedraal staat de pastoor niet alleen op het altaar. Tijdens vieringen krijgt de pastoor ondersteuning van misdienaars en acolieten. Samen zorgen ze voor een mooie viering.

Hieronder volgt informatie over wat misdienaars en acolieten doen en hoe je hoe je het kunt worden in onze parochie.

Misdienaars

Misdienaars doen belangrijk werk in de kathedraal. Ze zorgen er mede voor dat dat mensen een mooie viering krijgen. Dat doen ze door tijdens de viering verschillende soorten taken uit te voeren zoals:

  • Het helpen van het klaarmaken en afruimen van het altaar
  • Het halen en terugbrengen van het evangelieboek met kaarsen en of toortsen
  • Het met een kaars/toorts staan naast degenen die communie uitreiken

Zelf misdienaar worden?

Lijkt het jou leuk om actief bij te dragen aan de heilige mis en om de priester te helpen? Heb je je eerste heilige communie gedaan? Dan is dit je kans! De HH. Laurentius & Elisabethkathedraal is altijd op zoek naar enthousiaste jongens en meisjes die misdienaar willen worden.

Je hoeft niet elke zondag misdienaar te zijn. Je wordt in overleg ingedeeld. Als nieuwe misdienaar hoef je ook niet gelijk alles te kunnen. Je gaat eerst oefenen en er is altijd iemand die het al goed kan en die je kan helpen.

Meld je dus aan bij het secretariaat, bij Marijke of bij Sydney. Dat kan na de mis, door het contactformulier onderaan in te vullen of door op werkdagen tussen 10u en 13u te bellen. Het telefoonnummer van het secretariaat is 010 4772752.

Acolieten

Ook een acoliet is iemand die de priester assisteert tijdens de (zondagse) mis of bij een begrafenis, huwelijksvoltrekking of doopsel in een katholieke kerk. Acolieten zijn wat ouder dan misdienaars, hebben hun vormsel al gedaan en doen aanvullende taken zoals:

  • Het leiding geven aan de misdienaars
  • Het uitreiken van de communie
  • Soms de ciborie (het heilige brood) uit het tabernakel halen

Zelf acoliet worden?

Meestal groeien misdienaars door naar acoliet, maar dat hoeft niet per se. Ook zij-instroom is mogelijk en zeer gewenst.

Lijkt het je dus leuk om actief bij te dragen aan de heilige mis en om de priester te helpen? Heb je je vormsel gedaan? Dan zijn we op zoek naar jou! Meld je nu aan bij het secretariaat, met Marijke of met Sydney. Dat kan na de mis, door het contactformulier onderaan in te vullen of door op werkdagen tussen 10u en 13u te bellen. Het telefoonnummer van het secretariaat is 010 4772752.

Meld je nu aan!

en help er een mooie vieringen van te maken

Bericht aan het versturen.
Bedankt voor je bericht.
Er is iets fout gegaan bij het versturen!