Koren

Muziek in de kathedraal

De kathedraal is een ideale ruimte om in te musiceren. Het is niet alleen een prachtig gebouw, maar ook een nagalm van 5 seconden: ideaal voor zang en instrumentaal spel. Een perfecte akoestiek! De twee koren van de kathedraal beschikken – naast de koorzolder bij het grote orgel - over eigen ruimtes waar men kan samenkomen, waar zanglessen gegeven worden en waar de uitgebreide bibliotheken staan.

In de kathedraal functioneren twee koren:

  • “In Honorem Sanctae Elisabeth” (IHSE) en de
  • “Kathedrale Laurentius & Elisabeth Cantorij”.

Voor beide koren is Marc Schaap de dirigent en Aart de Kort de organist. De koren hebben een zangpedagoge in dienst die de zangers verder opleidt tot het niveau dat nodig is om goed te kunnen functioneren in het koor.

IHSE

Het koor IHSE telt op dit moment 16 leden, bestaat al langer dan 100 jaar en is in principe het koor dat de reguliere zondagse vieringen om 11.00 uur in de kathedraal muzikaal begeleidt. IHSE zingt Latijn- en Nederlandstalige liturgische gezangen en miscomposities. Het is een gezellige en hardwerkende groep mensen.

Ook meedoen?

IHSE zoekt altijd nieuwe leden. Je hoeft geen geschoolde stem te hebben of noten te kunnen lezen. Er is een zangpedagoog die regelmatig tijdens de koorrepetities de (nieuwe) leden nog beter leert zingen.

Repetities bijwonen?

IHSE repeteert op donderdagavonden van 19.30 – 22.00 uur op de (verwarmde!) koorzolder bij het orgel. Kom gerust eens langs op een repetitie om te ervaren hoe het is om met elkaar te zingen! Wil je meer informatie? Bel Marc Schaap: 06 361 456 94.

"Iedereen kan (leren) zingen!"

Onder dit motto houden we de drempel om je bij ons te kunnen voegen bewust laag.

Dus ook zonder scholing kun je je aanmelden.”

Cantorij

De Kathedrale Laurentius & Elisabeth Cantorij is in 1989 opgericht door dirigent Marc Schaap. De Cantorij telt op dit moment 24 leden en is speciaal opgericht voor het vervullen van de kathedrale taken van de hoofdkerk van het bisdom Rotterdam, maar functioneert ook regelmatig in reguliere zondagse vieringen in de kathedraal.

De Cantorij

  • Heeft een liturgische functie in vieringen in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal van het bisdom Rotterdam;
  • Streeft een voorbeeldfunctie na binnen ons bisdom waar het gaat om de kwaliteit van de koorzang en de verspreiding van onbekende en nieuwe kerkmuziek;
  • Geeft concerten;
  • Werkt mee aan bijzondere projecten.

Het repertoire bestaat uit kerkmuziek. Alle muzikale stijlen worden beoefend. Meer informatie is te vinden op www.cantorijrotterdam.nl.

Ook meedoen?

Ook de Cantorij is altijd op zoek naar nieuwe koorzangers en -zangeressen in alle stemsoorten. Ook zangers/zangeressen met weinig zangervaring kunnen zich aanmelden. De Cantorij verzorgt namelijk zelf de (verdere) opleiding van de koorleden.

De Cantorij biedt aan haar koorleden in muzikaal opzicht - naast de liturgische taken – kwaliteit, interne opleidingsmogelijkheden, een voorbeeldige kerkmuzikale praktijk, een bescheiden concertpraktijk, muzikale uitdaging en een goede sfeer. De Cantorij geeft onder meer concerten, neemt af en toe een CD op, maakt concertreizen en treedt regelmatig op voor radio en televisie.

Als je bij de Cantorij wilt zingen, verwachten we van jou dat je bereid bent om zelf thuis muziek in te studeren, eventueel met behulp van een geluidsdrager en dat je bereid bent om jezelf muzikaal verder te ontwikkelen.

Repetities bijwonen?

De Cantorij repeteert op woensdagavonden van 20.00 - 22.00 uur in de Laurentius en Elisabeth Kathedraal aan de Mathenesserlaan 307 te Rotterdam. Het repetitieschema volgt de vakanties van de basisscholen in de regio midden. Op het schema staan – naast de repetities – jaarlijks ongeveer 16 uitvoeringen.

Wil je vrijblijvend een repetitie bijwonen? Je bent van harte welkom om een repetitie bij te wonen op woensdagavonden om 20.00 uur aan de Mathenesserlaan 307 te Rotterdam. Graag wel even laten weten dat je komt door Marc Schaap te bellen op 06-361 456 94. Ook voor meer informatie kun je bij Marc terecht.

De Cantorij op weg naar een uitvoering in de Sint Pieter in Rome (2009)