Terugblik op Openmonumenten dag

Foto

 

PLEK VAN PLEZIER

Dit jaar stonden de Open Monumentendagen Rotterdam in het teken van het thema Plekken van Plezier.
Dit omdat plezier onlosmakelijk verbonden is met mensen en plekken.
In de monumentale kathedraal kreeg het thema o.a. gestalte door het vertonen van foto’s van diverse huwelijken die in de kerk gesloten zijn.
Maar ook aandacht voor de feestelijke vieringen bij een Eerste H. Communie of een H. Doopsel.
Verschillende fraaie doop- en communiejurkjes van kinderen van parochianen alsook een trouwjapon in haute couturestijl sierden de marmeren pilaren bij de toegang tot de kerk.
Het organiserende comité van de kathedraal had zelfs een oproep gedaan om erachter te komen welk bruidspaar na de bouw in 1908 van de toenmalige H. Elisabethkerk aan de Mathenesserlaan in de echt werd verbonden.
Dit bij voorkeur voorzien van foto’s. De nazaten van het betreffende bruidspaar ontvangen een speciale H. Elisabethpenning. Deze oproep geldt overigens nog steeds.

TrouwjurkDoopjurk SheridaDoopjurkCommunie jurk

 

KOM FF BINNEN

Foto 1Tijdens de Open Monumentendag op zaterdag 14 september hing er een vijftien meter lange banier aan de vlaggenmast waarop geschilderd stond ‘Kom ff binnen’.
Foto 2
Zo konden de bezoekers genieten van tal van bezienswaardigheden in en rondom de monumentale kathedraal.
Met op de trappen van het bordes marktkramen vol boeken, cd’s en andere attributen uit de nalatenschap van de onlangs overleden pastoor Chr. N. Bergs.
De opbrengst was bestemd voor de restauratie van het grote orgel in de kathedraal. Binnen werden bezoekers ontvangen en rondgeleid door vrijwilligers die uitleg gaven over de glas-in-loodramen, de indrukwekkende schilderingen en toegang kregen tot een bezoek aan de sacristie en de aanbiddingskapel (van maandag t/m vrijdag open van 10.00 tot 20.00 uur).

 

 

 

Zoals ieder jaar zijn het vooral de buitenstaanders die grote interesse tonen in het monumentale complex.
Met bestuurslid Paul Geenen gingen ze de gewelven in en onder leiding van mede-vrijwilliger
Joop Nijs werd een bezoek gebracht aan de koorzolder met uitleg over het op twee na grootste orgel in Rotterdam, terwijl organist Aart de Kort de muzikale klanken liet horen.
Desgewenst ging met daarna onder leiding verder de klokkentoren in om op ruim 45 meter hoogte een prachtig uitzicht te hebben op Rotterdam en omgeving.
Groot is dan het enthousiasme bij bezoekers die vanaf de toren op de balkons onder de klok hun eigen woongebied of huis in beeld krijgen.JNijs Oost 1

Bezoekers die tussen 15.00 en 17.00 de kathedraal bezochten zagen een plechtige huwelijksinzeging van een jong Kaapverdiaans stel.
Prachtig om te zien hoe het bruidspaar in de echt werd verbonden. Dit in aanwezigheid van ruim 250 gasten die er allemaal feestelijk en uitbundig gekleed uitzagen.

Mooier voorbeeld van Plek van Plezier was niet mogelijk.  

De organiserende vrijwilligers zijn blij met de opbrengsten uit de verkoop van de aangeboden boeken, prullaria en andere zaken en kijken terug op een geslaagde dag.

Auteur: Max Cleeff

Foto,s Joop Nijs