Bovendonk en Oudenbosch

Op zaterdagochtend 9 juni stappen ruim veertig vrijwilligers, die op de uitnodiging gereageerd hadden, bij chauffeur Arjan van busonderneming Verschoor in. We gaan vandaag naar Bovendonk in Hoeven waar het bisdom Rotterdam een priester- en diakenopleiding heeft. Daarna zullen we ook Oudenbosch met een bezoek vereren om de beroemde basiliek te bezichtigen. Het is prachtig weer. Op weg naar Bovendonk spreekt de plebaan een reizigersgebed uit en vertelt hij wat over de priesteropleidingen in Nederland. Ook de geschiedenis van de basiliek van Oudenbosch, die een verkleinde kopie van de Sint-Pieter in Rome is, komt aan bod.

bovendonk

 

De toegangspoort tot Bovendonk blijkt voor de bus nogal nauw, zodat wij uitstappen en het laatste stukje naar het hoofdgebouw lopend afleggen. Later blijkt buschauffeur Arjan het terrein toch opgereden te zijn. Het kon net.
Wij worden ontvangen met koffie in een prachtige zaal en krijgen dan een presentatie over de ontstaansgeschiedenis van het grote complex. Het is in 1907 ontworpen door de beroemde bouwmeester Pierre Cuypers. Het seminarie heeft in de woelige jaren 60 het aantal priesterstudenten steeds verder zien teruglopen, zodat het gebouw in 1967 werd gesloten.
Vervolgens heeft het meer dan tien jaar leeg gestaan, maar in 1978 kwam het in bezit van het bisdom Breda. Vanaf 1983 is er weer een priester- en diakenopleiding. Ook is Bovendonk in trek als hotel en conferentieoord. Tijdens ons bezoek is er een trouwerij.
Wij krijgen onder leiding van de twee enthousiaste gidsen een zeer interessante rondleiding.
Zo zien wij de fraaie kerk met mooie mozaïeken in de kapellen, de bijzondere architectuur en glas-in-loodramen.
Ook de binnentuin komt in het zonnetje volledig tot zijn recht.
Dan is er een prima lunch met soep, heerlijke broodjes en een lopend buffet, waarna wij instappen richting Oudenbosch.

 

Bij de basiliek gaan wij onder leiding van pater Frank van Gerven eerst naar het gebouw waar de Jezuïeten hun kloostercomplex hadden. plein
Op humorvolle wijze vertelt Frank over de orde die gesticht is door Ignatius van Loyola, de geschiedenis van het gebouw , met alle toiletten onder elkaar en het riool dat uitmondde in wat nu een vijver is. Ook is er een sterrenwacht, afkomstig van het internaat St.-Louis, waar we daarna naar toe wandelen.
Op de grote cour krijgen wij uitleg over dit onderwijsinstituut met zijn fraaie kerkgebouw, dat momenteel wordt gerestaureerd en zijn Vincentiusbouw en Aloysiusbouw.
Hier waren de leslokalen, eetzalen, keukens en boven de slaapzalen. Nu is het een appartementencomplex.

Hierna zetten we koers naar de basiliek waar we even een glaasje water nuttigen.
Binnen wordt de groep in tweeën gesplitst en krijgen we van een gids uitleg over deze fraaie en imposante kerk. We horen (weer) van de bouwgeschiedenis met pastoor Hellemons, die na zijn priesteropleiding in Rome zo gecharmeerd was van de Sint-Pieter dat hij als bouwpastoor die kerk als voorbeeld nam. Het front van de basiliek die gewijd is aan de heilige Agatha en de heilige Barbara, is dan weer geïnspireerd op de Sint Jan van Lateranen in Rome. Bijna alles wat marmer lijkt is geverfd hout of steen, maar dat is dan ook vaak verbluffend goed gedaan. Ook de grote koepel is geheel beschilderd. Een aantal van ons beklimmen de koepel. Boven kan je rond lopen en een blik in de diepte werpen. Weer beneden bezoeken we de crypte waar een winkel met religieuze voorwerpen is gevestigd en een klein museum over de geschiedenis van de basiliek. Hier hebben we nog een gezellig samenzijn met kleine hapjes en een afdronk. Iedere deelnemer ontvangt nog een leuk aandenken in de vorm van een ingelijste pentekening van de basiliek.
Dan is het tijd voor de terugreis naar Rotterdam waar Arjan ons tegen zes uur weer veilig op de Mathenesserlaan afzet.

Paul Geenen
17-07-2018

Basiliek Oudenbosch