Aart de Kort wint de eerste Willem Vogel prijs

AAD de KORTTijdens het negende Oecumenisch Liedfestival, op zaterdag 21 april 2018 in de Amersfoortse Bergkerk, werd voor de eerste maal de Willem Vogelprijs uitgereikt.
Winnaar was Aart de Kort, die onlangs mocht vieren dat hij veertig jaar organist is.

Willem Vogel (1920-2010) was een toonaangevend kerkmusicus. In de protestantse Liedboeken van 1973 en 2013 is zijn muziek volop te vinden.
Hij was lange tijd dirigent van de Sweelinck Cantorij en cantor-organist in de Oude Kerk van Amsterdam.
In deze periode werkte hij van 1986-2000 intensief samen met de theoloog en dichter Sytze de Vries, toen de predikant aldaar.
Om de gedachte aan Willem Vogel levend te houden en in zijn spoor van dienstbaarheid aan de gemeentezang verder te gaan is deze prijs, die zijn naam draagt, in het leven geroepen. (Kerk)musici werden uitgenodigd om een compositie te maken op een drietal nieuwe liedteksten van Sytze de Vries.

De jury, onder leiding van Christiaan Winter, kerkmusicus en opvolger van Willem Vogel, maakte tijdens het liedfestival de winnaar bekend.

Het is de bedoeling dat de prijs één keer in de twee jaar op het liedfestival wordt uitgereikt.

De Kathedrale H. Laurentius en Elisabeth Cantorij en I.S.H.E. zijn trots op “hun” Aart de Kort en feliciteren hem van harte met deze prijs!

 

Annemieke de Jong
28-04-2018

Afdrukken E-mail