Genereus gebaar van de Blauwe ZusterszaalDe internationale zusterorde Dienaressen van de Heer en de Maagd van Matará, ook bekend als de Blauwe Zusters, heeft in Nederland al lange tijd haar domicilie in de kapel van de H. Antonius van Padua in Den Haag. Het is een plek van gebed en ontmoeting midden in het hart van de Hofstad.
De prachtige kapel en het bijbehorende klooster biedt ruimte aan een twintigtal zusters.
Doordat de zusters een voorkeur hebben om knielend in gebed te zijn is besloten om de in de kapel aanwezige stoelen te vervangen voor houten knielbanken. Dit vormde de aanleiding om de stoelen een andere bestemming te geven.

Op initiatief van bisschop Van den Hende ontstond het plan om de ruim honderd stoelen – chroom staal met groen stoffen bekleding – in de kathedraal te gebruiken bij grote pontificale vieringen, zoals priesterwijdingen, de jaarlijkse Chrisma en andere gebeurtenissen waarbij een groot aantal priesters en diakens op het priesterkoor plaatsnemen.
Wim Niemantsverdriet van het bisdom Rotterdam heeft daarop in samenspraak met pastoor Bergs het idee uitgerold.
Onder leiding van coördinator Paul Geenen, bestuurslid met de portefeuille Bouwzaken, is aansluitend het vervoer met AA Verhuizers geregeld om de stoelen van Den Haag naar Rotterdam te transporteren.

Inmiddels heeft met vereende kracht een zeventigtal stoelen plaats gekregen in de Elisabethzaal. De overige stapelbare stoelen staan elders stand-by voor gebruik.
De oude stoelen uit de Elisabethzaal kregen een uitstekende herbestemming door ze op initiatief van de Kaapverdische Geraldina – betrokken bij de Relishop van de kathedraal – te verschepen naar Kaap Verdië.
Zo heeft het genereuze gebaar van de Blauwe Zusters verschillende partijen blij gemaakt met deze actie.

Pieter Hillens
09-05-2017

Afdrukken E-mail