Restauratie glas-in-loodramen

Als de glas-in-loodramen in de kathedraal verwijderd zijn, wat gaat er dan allemaal gebeuren? Paul Geenen en ik zijn afgereisd naar Molenhoek in Limburg. Molenhoek is het meest noordelijke puntje van Limburg. Hier is het waar glazenier Anthonie Koolen zijn bedrijf heeft. Na ontvangst met koffie worden wij door een enthousiaste bedrijfsleider, Maaikel Koot, rondgeleid.

Hij legde ons het hele restauratieproces uit. Van ieder glaspaneel worde een ducumentatieformulieer gemaakt. Hierop wordt vermeld de unieke code van het paneel, een foto en een beschrijving van de technische staat van het paneel. Dit formulier ia zeer belangrijk en blijft tijdens de hele restauratie bij het paneel om later in het archief te worden opgeborgen. Nadat de panelen voorzichtig verwijderd zijn worden ze in houten kisten, een soort grote enveloppen, geplaatst en naar Limburg vervoerd.

DSC09045
In Limburg krijgen de panelen een eerste wasbeurt. Daarna wordt het lood verwijderd. Nadat het lood is verwijderd is het net een legpuzzel die zijn verband is kwijtgraakt. De afzonderlijke stukjes glas worden nu verder gereinigd. Beschadigde stukjes worden bijgewerkt. Ernstig beschadigde, gebroken of ontbrekende stukjes worden opnieuw gemaakt. Het verschil tussen oud en nieuw is niet te zien. Het paneel kan nu weer opgebouwd worden. Tussen de stukjes glas worden nieuwe loodprofielen aangebracht. Op deze wijze wordt het paneel weer opgebouwd. De puzzel wordt in elkaar gezet. Het lood wordt langs het glas aangedrukt en aan elkaar gesoldeerd. Om het glas in het lood goed vast te zetten en wind en (regen)waterdicht te maken wordt er nog een speciale kit ingewreven .Het gerestaureerde paneel wordt nu in een platte lade opgeborgen en het volgende paneel wordt onder handen genomen. DSC09046
Als alle panelen van een raam zijn gerestaureerd kan alles teruggeplaatst worden in de kathedraal. Ook hier is het een en ander gebeurd. Het roestende ijzer is vervangen door messing. Dit is minder aan corrosie onderhevig. De panelen worden op zijn plaats gezet en eventuele extra steunen van messing en koper aangebracht. Aan de buitenzijde wordt het raam voorzien van beschermend helder glas om het glas-in-lood te beschermen tegen weersinvloeden, baldadigheid en vernieling.

Al met al zeer ambachtelijke werkzaamheden die je niet door machines kan laten doen. Ieder stukje glas is uniek. Op het moment dat wij in Limburg waren werd de Bergrederaam van Charles Eyck en het glas-in-lood van de apsis van Henk Asperslagh onder handen genomen.

 

DSC09071

  

 

DSC09075

 

 

 

Joop Nijs


Klik op een foto om deze te vergroten.

DSC09058