Koren zitten er warmpjes bij

 

JNijs09964 2Een goed koor repeteert regelmatig. Zo ook de koren van onze  kathedraal. De cantorij op woensdag en I.H.S.E. op donderdag.
Zij hebben al op diverse plaatsen in de kerk gerepeteerd. I.H.S.E. jarenlang in de parochiezaal.
Toen zij de repetitie van de vrijdag naar de donderdag wilde verplaatsen bleek op die dag de parochiezaal bezet te zijn.
Door de jaren heen is er overal gerepeteerd: De Tweede Kamer, nu dagkapel, de dagkapel, nu weer sacristie, de pastorie.
Maar de prettigste plaats om te repeteren is boven bij het orgel op de koorzolder. Ook de akoestiek is daar op zijn best. ’s Zomers is dat goed te doen, maar ‘s winters…

Maar dat hoeft geen probleem te zijn. De kerk heeft een goede verwarming en boven is het altijd een paar graden warmer.
Even de kachel aanzetten, of nog mooier de klok programmeren zodat het altijd lekker warm is op woensdag- en donderdagavond.
Maar hier is het penningmeester van het kerkbestuur niet erg gelukkig mee. Als de kachel 1 uur brandt dan heeft hij 58 m3 gas verstookt.
Thuis kan ik in de winter met die hoeveelheid gas mijn huis anderhalve week warm houden (verwarming, koken en warm water).

Een aantal koorzangers heeft de koppen bij elkaar gestoken om tot een zuiniger oplossing te komen. Hier en daar je licht gaan opsteken, wat zijn de mogelijkheden?
Uiteindelijk is er gekozen voor elektrische verwarming alleen op de koorzolder. In overleg met het kerkbestuur werd besloten dit toe te passen.
Twee technische koorzangers hebben de verwarming geïnstalleerd. Het moet wel veilig functioneren.

De koorzangers repeteren nu in een koude kerk, maar op de koorzolder wordt er bij een aangename temperatuur gezongen.
Een snelle rekensom heeft geleerd dat de nieuwe verwarming  maar 5% energie gebruikt ten opzichte van gasgestookte verwarming in de kerk.
Door de jaren heen is ook de verlichting op de koorzolder en bijbehorende ruimtes aangepast.
Van grote energieverslindende gloeilampen, 200 watt per stuk, via spaarlampen naar ledlampen. Ook hier is energie bespaard.

Joop Nijs
26-01-2019